Preskočiť na hlavný obsah

Bitcoin regulácia a zapracovanie kryptomeny do legislatívy

Bitcoin v roku 2013 Nemecko uznalo ako oficiálnu virtuálnu menu. Zisky z transakcií sa dania štandardnou sadzbou dane z príjmu fyzických osôb. Nezdanené zisky je možné realizovať len držaním Bitcoinov dlhšie ako 1 kalendárny rok. Zdanené sú tiež transakcie medzi Bitcoinami a Altcoinami, keď sa hodnota transakcie prevádza na aktuálny kurz v eurách. Zdanená je aj ťažba Bitcoinov, keď prevádzkovateľ ťažby je oprávnený odpočítať všetky náklady na ťažbu Bitcoinov ako sú nákup zariadenia či spotreba elektrickej energie.

V decembri 2013 Čínska ľudová banka zakázala finančným inštitúciám používať Bitcoin zatiaľ čo jeho používanie verejnosťou povolila.

Bitcoin vs Zakony


V septembri 2015 americká Komisia pre komoditné obchody (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) oficiálne označila Bitcoin za komoditu. To tiež znamená, že sa prevádzkovatelia bitcoinových búrz musia registrovať a prevádzkovať svoje obchody pod dohľadom. Austrália už skôr vyhlásila, že Bitcoin je nehmotným majetkom, čím ho urobila zdaniteľným.

Odborníci časom očakávajú reguláciu zo strany ďalších štátov a bánk.

Bitcoin vs Kontroverznosť

Bitcoin prináša pomerne veľké množstvo nových prístupov, ktoré vzbudzujú diskusie a otázky nad budúcnosťou meny. Medzi časté tvrdenia patria:

- zabudovaná deflácia meny: kvôli obmedzenému množstvu peňazí bude dochádzať k trvalej deflácií, avšak mnoho ekonómov zastáva prínos skôr inflácie. Oponenti sú zástancami deflačnej ekonomiky 

- krytie meny: hodnota meny je len špekulatívna, samotná mena nie je ničím krytá. Častým protinávrhom je poukázanie na fakt, že súčasné fiat meny taktiež nie sú ničím kryté.

- zneužiteľnosť pre trestnú činnosť: mena je kvôli náročnej sledovateľnosti a nemožnosti kontroly vhodná k trestnej činnosti. Na rovnaký účel však možno zneužiť aj bežnú hotovosť, pretože tá je tiež relatívne anonýmna.

 - neúplná anonymita: neexistuje naozaj spoľahlivé zakrytie toho, aké peniaze odkiaľ prišli

- nutnosť generovania adries: neexistuje žiadna obdoba "variabilného symbolu" ani správy pripojenej k platbe. Pre každú platbu, ak má byť identifikovateľná, je nutné vytvoriť ďalšiu adresu. To je tiež nutná požiadavka pre zachovanie anonymity

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Bitcoin peňaženka, jej vlastníctvo a spôsob platenia

Bitcoin peňaženiek (adries) môže mať uživateľ jednu alebo viac. Kvôli anonymite je odporúčané pre každú prichádzajúcu platbu vygenerovať novú adresu (odosielateľ potom neuvidí zostatok príjemcu, pretože bude posielať peniaze na prázdnu adresu). Na generovanie adries ale dochádza aj interne - pri odosielaní nemožno minúť iba časť, takže sa automaticky vytvorí ďalšia vlastná adresa a platba sa rozdelí pre dvoch príjemcov: na jedného, ​​ktorého používateľ zadal a zvyšok sumy sa pošle späť používateľovi ako tzv. "drobné" na novo vygenerovanú adresu. Túto vlastnosť však väčšina klientov pred používateľom úplne skryje - je tak vidieť len v blockchaine. Vlastníctvo peňaženky nie je v sieti nijako "vidieť". S peniazmi v dotknutej peňaženke môže nakladať iba ten, kto vlastní súkromný kľúč (ten, kto peňaženku vytvoril). Zostatok, ktorý sa užívateľovi zobrazuje v klientovi, je potom len súčtom peňazí na tých peňaženkách, od ktorých má klient súkromný kľúč . Z toho dô

Bitcoin, jeho vlastnosti a základný princíp fungovania

Bitcoin je internetová open-source P2P platobná sieť a v tejto sieti používaná kryptomena . Hlavnou unikátnosťou Bitcoinu je jeho plná decentralizácia. Je navrhnutý tak, aby nikto, ani autor alebo iní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli menu ovplyvňovať, sfalšovať, zablokovať účty, ovládať peňažné toky alebo spôsobovať infláciu. V sieti neexistuje žiadny centrálny bod, ani nikto, kto by mohol o sieti rozhodovať. Konečné množstvo Bitcoinov je vopred známe a uvoľňovanie Bitcoinov do obehu je definované v zdrojovom kóde siete. Bitcoin a jeho vlastnosti Na rozdiel od väčšiny mien nie je Bitcoin závislý na dôvere k jeho vydavateľovi ani sprostredkovateľovi (banke, štátu, a podobne...). Pre vykonávanie transakcií sa využíva distribuovaná databáza naprieč uzlami peer-to-peer siete. K zabezpečeniu siete je využívaná kryptografia, umožňujúca používať iba peniaze, ktoré daný užívateľ vlastní zabraňujúc opakovanému využitiu už odoslaných peňazí. Bitcoin umožňuje držanie a prevod